Поиск по этому блогу

Translate

Статистика сайта



Flag Counter
вторник, 30 марта 2010 г.

Виповнюється 10 років станції "Дорогожичі"

30 березня 2000 року на Сирецько-Печерській лінії гостинно відчинила свої двері нова станція — "Дорогожичі".

Проектували станцію архітектори В. Гнєвишев, М. Альошкін, Т. Целіковська, будували — ВАТ "Київметробуд". Станція глибокого закладення, з’єднується з одним підземним вестибюлем чотиристрічковим двомаршевим ескалатором.

Ідею авторів стосовно відходу від традиційного промвестибюлю і об’єднання його з вестибюлем у одній конструкції було реалізовано саме тут. Комплекс станції вийшов настільки вдалим, що був запропонований на Державну премію в області архітектури. Незвичний інтер’єр самої станції з білими пілонами органічно з’єднаний з лавами. Замість звичного візуального зменшення товщини пілонів, тут вона підкреслена облицюванням платформних проходів та баз пілонів полірованим зеленим мармуром. Кожний з проходів має розвинений потужний портал із білого мармуру та підлогу із рожевого граніту. Із такого ж граніту зроблена підлога платформ. Акцент було спрямовано на відчуття циліндричного об’єму центрального залу – стеля білого кольору з двома лініями освітлення продовжує плавну геометрію порталів та контрастує з чорною гранітною підлогою.

Естетичний вигляд станції закладений в м’якості ліній всього об’єму і його індивідуальних архітектурних елементах. Все це надає враження легкості, простоти та новизни. Архітектурно-художньому рішенню авторами майстерно надано співзвучності. На приколійних стінах, узгоджуючись з архітектурним задумом, розташована назва станції з об’ємних мармурових літер.

КП "Київський метрополітен"
metro.kiev.ua

Київський метрополітен працює у штатному режимі. Про це заявив начальник Київського метрополітену Петро Мірошников під час брифінгу 30 березня

«Вчора вранці в Московському метрополітені пролунали два сплановані вибухи, що призвели до численних людських жертв. Ми отримали повну інформацію про те, що сталося у Москві — сказав Петро Володимирович. — З урахуванням цієї події, зараз персонал нашого підприємства, в першу чергу, це персонал станцій та машиністи отримали додаткові інструктажі щодо дій при виникненні подібних ситуацій у Київському метрополітені. Окрім цього, Лінійне управління УВС Київського метрополітену відпрацьовує свої заходи щодо посилення громадського порядку.

Ми також розраховуємо на активність наших пасажирів відповідно до оголошень по гучномовному оповіщенню, у яких просимо пасажирів метрополітену бути пильнішими, і якщо хтось з них помітить залишені предмети, негайно про це повідомляти персонал станції або співробітника УВС.

У будь-якому випадку, при виникненні позаштатних ситуацій ми діятимемо відповідно до діючих інструкцій, які повністю регулюють поведінку та взаємодію нашого персоналу і співробітників УВС. Інструкції розроблені на основі досвіду інших метрополітенів, а також на підставі тактичних навчань з практичним відпрацювання дій, що постійно проводяться на станціях та об’єктах метрополітену» — підкреслив керівник метрополітену.

КП "Київський метрополітен"
metro.kiev.ua
пятница, 26 марта 2010 г.

На Святошинсько-Броварській лінії курсує "Історичний вагон"

25 березня 2010 року зі станції "Університет" Святошинсько-Броварської лінії у складі одного з поїздів розпочав курсувати "Історичний вагон" Київського метрополітену. Рух цього незвичного музею на колесах організовано в рамках підготовки підприємства до відзначення 50-річчя від дня введення в експлуатацію першої дільниці КП "Київський метрополітен".

Оформлення "Історичного вагону" виконано спільними зусиллями дизайнерів та працівників метрополітену на базі вагону типу "Є" 1969 року випуску. Особливість вагонів цього типу у тому, що для внутрішнього оздоблення у ньому використовувалися дерев’яні деталі, зокрема, рами вікон, а для обклеювання стін вагонів — так званий лінкруст, один з найцінніших видів шпалер.

У вагоні розміщено фотокопії історичних відомостей про метрополітен з моменту його введення в експлуатацію та копії світлин, наданих працівниками, що споруджували столичну підземку та трудилися у ній упродовж півстоліття.

Майже два місяці тривала пошукова робота історичних матеріалів Київського метрополітену для створення "Історичного вагону". Понад 300 історичних фото, публікації з газет, грамот, відгуків надійшло на адресу метрополітену. Всі оригінали, які були надані, опрацьовані та повернуті власникам. Найбільшу допомогу з організації збору історичної інформації надали ветерани підприємства.

Свою культурно-просвітницьку місію "Історичний вагон" виконуватиме першою гілкою метрополітену. Основною метою його виходу на лінію є якнайширше ознайомлення пасажирів з історією підприємства та популяризація транспорту, яким вони користуються упродовж багатьох років.

На церемонії пуску були мер міста Києва Л.М. Черновецький, заступник голови Київської міської державної адміністрації В.Є. Міронов, начальник Управління транспорту КМДА О.І. Бархатов, ветерани та працівники Київського метрополітену. Всі вони проїхалися "Історичним вагоном".

Як зазначив начальник Київського метрополітену Петро Мірошников, окрім Музею на колесах, пасажирів очікують й інші приємні сюрпризи — незабаром на лінію вийдуть фотопотяг та артпотяг, що міститимуть фотокопії робіт найкращих митців столиці.

КП "Київський метрополітен"
metro.kiev.ua
вторник, 16 марта 2010 г.

У Київському метрополітені підтримується належний рівень пожежної безпеки

У Київському метрополітені постійно ведеться пожежно-профілактична робота, метою якої є підтримання належного рівня пожежної безпеки об'єктів метрополітену.

Наразі, для оперативного реагування на прояви диму в службових приміщеннях метрополітену, використовуються димові сповіщувачі ДИП-1, ДИП-2, ДИП-3. Працівники Служби сигналізації регулярно перевіряють роботу даних сповіщувачів для подовження терміну експлуатації та, в разі необхідності, ремонтують їх.

Окрім цього, службою здійснюється планова заміна сповіщувачів на сертифіковані типу СПД-3, досконаліші за своїми техніко-експлуатаційними характеристиками. Так, в період з листопада 2009 року по березень 2010 року було замінено 253 сповіщувачі на станціях "Палац спорту", "Дружби народів", "Харківська" та "Мінська".

Принагідно повідомляємо, що робота з заміни сповіщувачів триватиме. До кінця року планується замінити 931 сповіщувач на станціях: "Позняки", "Героїв Дніпра", "Республіканський стадіон", "Осокорки", "Оболонь", "Видубичі", "Львівська брама", "Лук'янівська", "Золоті ворота", "Кловська".

КП "Київський метрополітен"
metro.kiev.ua
четверг, 11 марта 2010 г.

На Сирецько-Печерській ліній курсуватиме новий потяг

Відсьогодні на Сирецько-Печерській лінії метрополітену почав курсувати новий потяг виробництва ВАТ "Метровагонмаш", м. Москва (проміжні вагони) та ВАТ "Вагонмаш", м. Санк-Петербург (головні вагони). Потяг був придбаний у рамках програми оновлення рухомого складу Київського метрополітену за кошти міського бюджету. Для довідки: щодоби Сирецько-Печерською лінією користуються понад 323 тисячі пасажирів. Протягом 2009 року лінією перевезено 120,5 млн. пасажирів.

Вводячи в дію новий потяг, Леонід Черновецький зауважив, що, навіть в умовах державного недофінансування та дефіциту міського бюджету, Київська міська державна адміністрація робить усе можливе для поліпшення комфортності пересування киян та гостей столиці. "Я переконаний, що іще один додатковий потяг, який за своїм оснащенням та технічними характеристиками відповідає європейським стандартам пасажироперевезення, сприятиме розвантаженню Сирецько-Печерської лінії метро" - зазначив Леонід Черновецький.

За технічними характеристиками новий потяг є комфортнішим та безпечнішим для пасажироперевезень. Серед основних відмінностей нових вагонів:
- оновлений інтер’єр та екстер’єр;
- застосування світлової полоси в салоні вагонів;
- нові оздоблювальні панелі стін та стелі;
- у салоні вагонів використано пластикові планки;
- кузов оброблено ізолюючою мастикою для забезпечення тепло-шумоізоляцією;
- для вікон салону використано загартовано скло, товщина якого - 6 мм;
- для освітлення у вагонах використано люмінесцентні світильники;
- оновлена кабіна машиніста з застосуванням безконтактного контролера;
- при відкритті та закритті дверей діють пневматичні приводи "Festa" з уповільненням в кінці руху, контрольовані централізованим електроуправлінням з кабіни машиніста;
- вагони сконструйовані для роботи із кількістю вагонів до восьми.
Кількість місць для сидіння в головних вагонах — 40, в проміжних — 44, загальний вміст в вагонах — 308-330 пасажирів, проектна швидкість руху — 90 км/год.

Начальник Київського метрополітену Петро Мірошников, презентуючи новий потяг, акцентував увагу присутніх на тому, що це лише перші п’ять вагонів, що вийшли на лінію і служитимуть киянам та гостям столиці. В цілому ж, за його словами, цього року метрополітен отримає 105 вагонів. "Оскільки ми розраховуємо цьогоріч прийняти в експлуатацію три станції на Куренівсько-Червоноармійській лінії, то 50 вагонів плануємо спрямувати на цю гілку для збереження діючого інтервалу руху потягів на ній. Орієнтовно 30 вагонів буде спрямовано на Сирецько-Печерську лінію для збільшення розмірів руху поїздів, решта піде на поповнення парку рухомого складу. Вперше в історії метрополітену в один рік буде придбано таку кількість вагонів. Ми дбаємо про наших пасажирів. Підвищення культури обслуговування пасажирів – наше пріоритетне завдання" — наголосив Петро Мірошников.

КП "Київський метрополітен"
metro.kiev.ua
четверг, 4 марта 2010 г.

Станції "Вирлиця" виповнилося 4 роки

4 березня 2006 року на Сирецько-Печерській лінії відкрилась нова станція — „Вирлиця”. Таку назву станція отримала завдяки сусідству з однойменним мальовничим озером. Станція мілкого закладання, колонна, берегового типу (поїзди рухаються посередині тунелю) з одним підземним вестибюлем, який приєднується до підземного пішохідного переходу через проспект. Однак проектом передбачено й другий вихід – у бік озера, нині це протипожежний аварійний вихід. Довжина платформ станції 104 м, ширина – 4м.

Проектували станцію відомі архітектори В. Гнєвишев (головний архітектор),
Т. Целіковська, А. Юхновський, О. Нашивочнікова.

До введення в експлуатацію, на місці станції був резервний висадний комплекс, втім, відстань між станціями" Харківська" та "Бориспільська" виявилася завеликою і тому проектувальникам було поставлено нелегке завдання перепроектувати комплекс у повноцінну станцію метро. Звісно, попередня забудова не могла не позначитися на архітектурі станції, тому посадочна платформа має вигнуту форму. Для зарубіжних метробудівців це звичне явище, а от для Києва – вперше.

Окрім цього, неординарність значною мірою стосується і міжколійної стіни, утвореної з металевих труб для прокладання кабелів. Неможливість їх облицювання без порушень габариту будівлі спонукало авторів до рішення залишити стіни не облицьованими, а лише пофарбувати у сріблястий колір типу „металік”. Щілини ж вирішили просто закрити алюмінієвим профілем блакитного кольору. Таким чином, облицьовані лише колони колійної стіни - білим мармуром. Взагалі в інтер’єрі станції багато алюмінію, що дозволило створити багату пластику поверхонь, насамперед стелі. Особливого шарму додає й срібляста стеля з рейки „Люксалон” над посадковими платформами і на центральній балці, яка нагадує хвилі озера Вирлиця.

Нетиповим наразі є й оздоблення стін, яке виконано новим сучасним матеріалом – смальтою. Поєднання смальти з бежевим мармуром та зеленим гранітом, смуги якого гармонійно переходять на візерунок підлоги – оригінальне рішення авторів-проектантів. Візерунок підлоги доповнений ще й світло-сірим гранітом. Так звана шутц-лінія, або запобіжна, на краю платформи виконана з керамічної пукльованої плитки, яка, як відомо, дозволяє краще орієнтуватися людям з вадами зору.

Облицювання касового залу дещо відрізняється від облицювання платформи. Його торець виконано з розмальованого загартованого скла, що сприяє візуальному розширенню простору залу. Касовий зал гармонійно переходить до розподільчого залу, далі – перехід. Така довжина дозволила застосувати унікальний прийом освітлення: ламані світлові стрічки ніби блискавки над поверхнею вируючого озера розбігаються під стелею залів і сходяться в одну цятку. Облицювальні роботи залів виконано з довговічних матеріалів – стіни з мармуру, підлога з гранітів українських родовищ.

В цілому ж, станція має модерний вигляд, службові та технологічні приміщення будувалися відповідно до нових архітектурно-планувальних вимог, зокрема, окремі приміщення оздоблені звукопоглинаючими матеріалами, що дозволяють мокре чи вологе прибирання, або ж дезінфекцію. Подбали проектувальники й про людей з фізичними вадами та пасажирів з дитячими колясками – для них встановлені ліфти-підйомники, лави для відпочинку, які виготовлені з перфорованого іржостійкого матеріалу. Форма та колір лав гармонійно вписані в загальний інтер’єр станції. А сходи на платформу розташовані так, щоб пасажири розміщувалися там рівномірно.

Словом, найкращі і найсучасніші розробки київських проектувальників втілені саме на „Вирлиці”.

КП "Київський метрополітен"
metro.kiev.ua

Архив блога