Поиск по этому блогу

Translate

Статистика сайта



Flag Counter
понедельник, 2 августа 2010 г.

Заява КП "Київський метрополітен" з приводу публікації у ЗМІ про кредит "Альфа Банку"

Зважаючи на негативний резонанс публікацій у пресі, Київський метрополітен доводить до відома громадськості про фактичні обставини користування кредитом «Альфа банку».

У червні 2006 року, за рішенням Київської міської ради, метрополітеном були оголошені відкриті торги (тендер) на отримання банківського кредиту у розмірі 100,0 млн.грн. терміном на один рік для забезпечення своєчасного будівництва Сирецько-Печерської та Куренівсько-Червоноармійської ліній метрополітену.

У серпні 2006 року КП «Київський метрополітен» уклав договір з переможцем тендеру - «Альфа Банк» - і отримав цей кредит.

Кошти були витрачені повністю і за цільовим призначенням в рамках Державної програми будівництва та розвитку мережі метрополітенів на 2006 – 2010 роки, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 257 від 07 березня 2006 року. Вказана програма передбачає фінансування будівництва та розвитку метрополітенів в пропорції 50% - з Державного бюджету, 50 % - з місцевого бюджету.

Кредит разом з витратами на його обслуговування планувалося погасити у 2006 – 2007 роках за рахунок бюджетних коштів.

Однак, очевидно, через недостатнє бюджетне фінансування, в першу чергу, з Державного бюджету – у 2006–2009 роках профінансовано 12,9% від запланованих Програмою коштів, а також через різке скорочення видатків місцевого бюджету у 2008-2010 роках, кредит до цього часу погасити не вдалось.

За цей час кредит декілька разів пролонговувався, останній раз – у листопаді 2008 року, під 39 % річних.

Треба врахувати, що у розпал фінансової кризи у листопаді – грудні 2008 року банки взагалі не видавали кредити клієнтам, а на міжбанківському ринку ставки доходили до 160 % річних.

Крім того, під цим кредитом немає застави комунального майна, тобто, він «бланковий».

Навіть у даний час навряд чи знайшовся б «банк – сміливець» надавати кредит в таких умовах, як це вимушено робить ПАТ «Альфа Банк».

КП «Київський метрополітен» вдячний своїм партнерам з «Альфа Банку» за розуміння ситуації і терпіння, з яким банк очікує розрахунок з місцевого або Державного бюджету.

КП "Київський метрополітен"
metro.kiev.ua

0 коммент.:

Архив блога